Hoe steek ik een vuurkorf aan?

Zodra de vuurkorf in de tuin staat, dan is het logisch dat u deze lekker snel wilt gaan gebruiken. En dan komt u er achter dat u niet weet hoe dat moet en komt de volgende vraag de kop opsteken. Hoe steek ik een vuurkorf aan? Het is niet altijd eenvoudig om een vuurkorf goed aan het branden te krijgen. Daarom gaan wij in deze blog uitleggen hoe u een vuurkorf moet aansteken.

Een methode die heel geliefd is om een vuurkorf, vuurhaard of tuinhaard aan te steken is door middel van oude kranten. Maar niet iedereen heeft kranten thuis liggen. En er komen veel schadelijke stoffen vrij bij het verbranden ban inkt. Deze dampen zijn slecht voor het millieu en de gezondheid van u en uw medemens. Er is wel een voordeel natuurlijk, het is lekker goedkoop! Een oude krant wordt 9 van de 10 keer gewoon weggegooid.

Het aansteken van de vuurkorf

Ten eerste is de prioriteit dat er heel veel zuurstof is. Dus leg niet vanaf het moment dat u gaat beginnen heel veel houtblokken in de tuinhaard. Want voor je het weet komt er onvoldoende zuurstof bij het vuur. Zodra dus alles klaar staat kunt het beste aanmaakblokjes gebruiken. Dit kan natuurlijk tegenwoordig gewoon van milieubewust materiaal. Als deze producten worden gebruikt dan ontstaat er een zo schoon mogelijke verbranding. Het is ook een mogelijkheid om houtsoorten te gebruiken zoals vuren- en grenenhout. Uit deze soorten komt een bijzonder hoge hoeveelheid. Wel even opletten dat het ontzettend droog hout moet zijn. Dan gaat de vlam in de vuurkorf lekker snel groeien. 

Veiligheid

Uw prioriteit bij het aansteken van een vuurkorf is uw veiligheid en die van de mensen om u heen. Het is namelijk nou eenmaal zo dat een vuurtje zeer snel kan verspreiden. Er is niet zomaar het spreekwoord waar u wellicht al aan had gedacht: zoals een lopend vuurtje. Dus let alstublieft ontzettend goed op bij het aansteken van uw vuurkorf of vuurschaal. Bij het onvoorzichtig gebruiken van deze producten kan er makkelijk een ongeluk plaatsvinden.

Op een gegeven moment is het tijd om het vuur te doven. Soms is dat als het al laat is en soms wanneer de wijn op is. Deze handeling dient ook veilig te gebeuren. Het allerbeste wat u kunt doen om uw vuurkorf te doven is gewoon het vuurtje uit te laten branden. Op deze manier zal er het minste rookontwikkeling ontstaan. Het nadeel is natuurlijk dat het lang duurt voordat het vuur is gedoofd. Nadat het vuurtje lekker is uitgedoofd kunt u het beste gewoon de vuurkorf met rust laten en alles laten afkoelen. Is het zo dat u heel snel weg moet? Gebruik dan absoluut geen water om het vuur te doven. Door de stoomontwikkeling kan dit zomaar volledig uit de hand lopen. Indien u echt geen keus heeft geven wij de tip mee om zand op het vuur te gooien. Zo gaat de vuurkorf ook veel langer mee.